Netida TravelNetida Travel

Pozsony (Szlovákia)

 

Bratislava, magyar nevén Pozsony egy elragadó Duna-parti település. Szlovákia fővárosa az ország nyugati csücskében található, Bécs, Prága és Budapest háromszögében. Gazdag múltjának köszönhetően rengeteg nevezetesség várja itt a látogatókat.

A magyar történelemben évszázadokon át kiemelkedő szerepet játszó település Buda török általi bevétele után a magyar országrész fővárosa lett. Belvárosa sikeresen átvészelte a XIX-XX. századi nagy átépítéseket, megőrizve középkori eredetű szerkezetét, régi épületeit.

Pozsony hamisítatlan közép-európai hangulatának, gazdag történelmének, szépen felújított, élettel teli belvárosának, kulturális műemlékeinek és könnyű megközelíthetőségének köszönhetően ideális kirándulási célpont.

Pozsony nevezetességei közül kiemelkedik a büszkén magasodó vár, amelynek közelebbi felfedezése során pompás, a városra és a Dunára nyíló panoráma csodálható meg. Az erődítmény igen gazdag történelemmel büszkélkedhet a Honfoglalás kora óta, és az évszázadok alatt is megtartotta jelentőségét – Magyarország török megszállásától kezdve például több mint kétszáz éven át menedéket nyújtott a Szentkoronának.

Érdemes barangolni a tündéri belváros utcácskáin, terein is. Olyan látnivalók sorakoznak itt, mint amilyen a Grassalkovich-palota, a Prímáspalota, a Nemzeti Színház, a Vigadó, a Szent Márton Székesegyház vagy éppen a Mihály-torony. Pozsony szívében megcsodálhatók szebbnél szebb egykori főúri paloták, és szemet gyönyörködtető a Főtér is a Régi városházával. Sőt, számtalan érdekes utcai szobrot (köztük a híres Kandit) is felfedezhetnek itt a látogatók.

A szinte teljes egészében sétálóövezetté nyilvánított óváros kávéházakkal, éttermekkel körbevett csodaszép főtere a társasági élet központja. Megéri itt elidőzni és megkóstolni a helyi finomságokat, köztük a kihagyhatatlan sztrapacskát (bryndzové halusky), és mellé kortyolni egy korsó szlovák sört.

A város nappali és éjszakai élete is kifejezetten nyüzsgő. A helyiek nem feltétlenül várják meg az estét azért, hogy egy jó sört megigyanak, a kocsmák és sörözők gyakran már délután tele vannak kikapcsolódni vágyókkal. Érdekesség, hogy a diszkókban hétköznap általában igen hamar véget érnek a bulik, és inkább csak hétvégén tartanak egész éjjel nyitva.

Pozsonyt minden évben csodálatosan feldíszítik adventkor. Elsősorban a belvárost, azon belül is a Fő és a Ferencesek terét varázsolják ünnepi pompába, hiszen itt található a hagyományos karácsonyi vásár. A szlovák főváros hangulata egyszerűen magával ragadó ebben az időszakban.

Találatok szűkítése

0 reviews

Pozsony sétálóutcává alakított óvárosának szélén található az Austria Trend Hotel Bratislava****, amely exkluzív kialakítású szobákkal, valamint szaunával és fitnesz-létesítményekkel várja

Ár (átlag / éj)32,500Ft MEGNÉZEM
0 reviews

A Mercure Bratislava Centrum egy luxushotel Pozsony (Bratislava) szívében, néhány percnyi sétára a vasútállomástól. A szállodában fitneszközpont és ingyenes Wi-Fi

Ár (átlag / éj)32,500Ft MEGNÉZEM